Ioana Luțai

Artista populară maramureșeană Ioana Luțai a început să picteze abia în anul 1994, dar dintotdeauna a fost atrasă de desen. A întrebat o femeie care venise cu icoane la Săpânța cam ce presupune pictura pe sticlă.

A aflat foarte puține lucruri, restul a fost muncă, dorință și pasiune pentru pictură. S-a născut la Botiza, un sat cu istorie în țesutul covoarelor maramureșene care au impresionat de-a lungul timpului prin bogăția imaginativă și darul înnăscut al coloritului.

Ioana Luțai își trage seva prin cele două rădăcini ale sale – cea din Botiza, un loc de basm unde timpul pare că a stat în loc, și cea din Săpânța, locul unde pictează, un tărâm de poveste și o sursă de imaginație tradițională autentică.

La începutul carierei a pictat în ulei, dar după vreo 2 ani a descoperit vopseaua acrilică.

A primit din toate colțurile lumii seturi de vopsea acrilică, dar consideră că cea mai bună este cea românească, pentru că pictura pe sticlă are nevoie de culori vesele și de pigmenți puternici. Icoanele au, majoritatea dintre ele, foiţă de aur pe dos, pentru a ilustra aurele sfinţilor sau fondul picturii.

Nu îi place publicitatea și cu greu a fost convinsă să organizeze două expoziții personale, dar a participat la peste 20 de expoziții colective în toată țara. Picturile pe lemn îi par mai ușor de făcut, dar perfecțiunea modelelor create pe fund de lemn sau pe mobilă te duc cu gândul la precizia unui ceas elvețian.

"Eu când pictez mă deconectez de la tot ce este în lumi și pe pământ Când faci un lucru cu suflet și cu dragoste și el te reprezintă, chiar dacă nu este perfect, pentru că nimeni nu este perfect, oameni simt, iar tu ești mulțumit că ai ajuns la ei."
Chiar dacă nu agreează publicitatea, cele câteva sute de opere de artă au mulți admiratori, atât din țară, cât și din străinătate. Pentru acestea are un spaţiu special amenajat în curte, unde sunt expuse toate lucrările ei. Iar turiştii care vizitează Săpânța au de unde să aleagă. Și o fac cu tot sufletul pentru că spun ei, se simte că picturile sunt făcute cu mult suflet.

Te invităm să explorezi universul incredibil al picturii naive, unde vei găsi reflexia maramureșeană, în toată simplitatea vieții de zi cu zi, dar și în complexitatea ei creativă și artistică. Accesează una dintre secțiunile de mai jos, alege-ți lucrările favorite și trimite-ne comanda sau află mai multe informații la email: comenzi@ioanaluțai.ro, telefon: 0756 750 827

VIDEO - Ioana Luțai

Urmărește interviul video și află povestea artistei Ioana Luțai pentru care o icoană pictată este asemenea unei rugăciuni.

Ioana Luțai este căsătorită de cinci decenii cu preotul Grigore Luțai, iar a picta icoane a venit de la sine. Primii fani și susținători ai preotesei Ioana Luțai sunt părintele Grigore și cei trei băieți ai lor, pe care i-a crescut în spiritul respectului pentru familie, pentru tradiţia creştină şi pentru pământul Maramureşului. Doi dintre ei au moștenit harul părintelui, iar cel mic are talentul de a crea lucruri frumoase de la mama sa.

Preotul Grigore Luțai este ctitor al Mănăstirii Săpânța Peri și datorită perseverenței domniei sale astăzi se poate admira lucrarea care uimeşte prin măreţia și îndrăzneala arhitecturii care taie spaţiul într-o geometrie greu de acceptat de mintea umană ca fiind posibilă – Mănăstirea Săpânța Peri.

Povestea preotului Grigore Luțai o aflați chiar de la domnia sa în interviul pe care ni l-a acordat, chiar în parcul dendrologic cu o suprafaţă de 22 hectare, pe care se înalță Mănăstirea Săpânța Peri, un cadru natural extrem de frumos, creat parcă de Dumnezeu pentru a fi locaş de credinţă.